04 февруари 2009

Фетално развитие 12 - 16 седмица.


12 - 16 седмица.
Между 11-та и 12-та седмица, теглото на фетуса нараства с около 60%.
Дванадесетата седмица отбелязва края на първото тримесечие от бременността.
Вътре в устата вече са се образували отделни вкусови брадавици. След раждането, тези вкусови брадавици ще останат само по повърхността на езика и горната част на устата.
Към 12-та седмица, червата започват да функционират и да отделят отпадъци, като това продължава около 6 седмици.
Отпадъците, които феталът изхвърля за първи път през дебелото си черво, се наричат меконии. Те се състоят от храносмилателни ензими, протеини и мъртви клетки от храносмилателния тракт.
До 12-та седмица, дължината на горните крайници е почти достигнала своите окончателни пропорции спрямо тялото. За разлика от тях, на долните крайници им е необходимо повече време, за да достигнат своите нормални пропорции.
Вече цялото тяло на фетуса, с изключение на гърба и скалпа, реагира на лек допир.
За първи път се появяват различия в развитието на индивида, в зависимост от неговия пол. Например, женските индивиди движат своята челюст много по-често от мъжките.
За разлика от наблюдаваната по-рано реакция на отдръпване, сега допирът до устата на фетуса предизвиква реакция на придърпване към стимуланта с отворена уста. Това е така нареченият "засмукващ рефлекс", който се наблюдава и след раждането и помага на новороденото да намери по-лесно гърдата на майка си, по време на кърмене.
Продължават да се оформят чертите на лицето, като постепенно се образуват мастни натрупвания по бузите. Зъбите също започват да се развиват.
Към 15-та седмица се появяват кръвообразуващи стволови клетки, които започват да се размножават в костния мозък. Там ще бъдат създадени повечето кръвни клетки.
Въпреки, че ембрионът започва да извършва движения още в 6-та седмица от бременността, жената за първи път усеща тези движения между 14-та и 18-та седмица. По традиция, това се счита за период на раздвижване на фетуса.


Няма коментари: