28 април 2009

Палеопатология


От миналото до днес човека боледува от едни исъщи болести. Сведения за болестите на хората от миналото са оставени върху техните кости. Тази област от медицината, свързана с антропологията изучаваща болестите на човека в миналото по костните останки и зъбите се нарича ПАЛЕОПАТОЛОГИЯ.
Патологичните изменения на костите на хора от различни епохи, могат да се групират в НОЗОЛОГИЧНИ ( Нозология – наука за същността на болестите ) ГРУПИ, като се обръща внимание на измененията от нормалната морфология на костите. Промените се изразяват в два основни белега:
- увеличаване (новообразуване, натрупване, разрастване)
- и / или разрушаване (разреждане, унищожаване, липса) на костна тъкан. За изследването се използва рентгенография.
Най – често срещаните следи по костите са белезите от дегенеративнодистрофичните увреждания на костно-ставния апарат. Характерен морфологичен белег за тях е костното разрастване и натрупване на костно вещество в краищата на ставните повърхности и около тях.
Болестните изменения приживе обхващат ставния хрущял и ставния апарат, а находките са резултат от вкостяването на тези структури. Костното разрастване и вкостяването на ставния хрущял и ставните връзки довежда до тежки форми – деформираща артроза. Към тази група е и спондилоартрозата, остеохондрозата на между прешлените дискове.
Травматичните увреждания са резултат от увреждането на външни сили. Те са счупвания (фрактури) и костни рани. Счупванията са най – чести при дългите кости на крайниците, ребрата, ключиците и др. Много често заздравяването се съпровожда с видима промяна на външната форма и големина на засегнатата кост.
Следите, които най – често оставят по костите са инфекциозните – възпалителните заболявания и тяхното хронично протичане. Освен увреждане на костта е засегнат и ставния апарат. Измененията са най – разнообразни в зависимост от причинителя (туберкулозен бацил, бледа спирохета и др. инфекции), от стадия на развитие на болестта до локализацията на болестта (прешлени, дълги кости, плоски кости, черепни кости, ставни карища).










Използвана литература:
Проф. Йордан Йорданов "Наръчник по антропология за медици и стоматолози"
Университетско издание " Кл. Охридски" 1997

Няма коментари: