04 февруари 2009

Фетално развитие 24 - 28 седмица


24 - 28 седмица ( 6 до 7 месец )

Към 24-та седмица, клепачите на очите се отварят отново, като при внезапно стряскане се наблюдава рефлекс на мигане. Тази реакция, причинена от силни внезапни звуци, като цяло се забелязва по-рано при женските фетуси.
Според някои учени, излагането на фетуса на силен звук, би могло да доведе до необратими здравословни проблеми. Едни от първите реакции са учестен сърдечен ритъм, прекомерно поглъщане на околоплодна течност и резки промени в поведението. В бъдеще е възможна дори загуба на слуха. Ритъмът на дишане на фетуса може да достигне до 44 цикъла от вдишвания и издишвания в минута.
По време на третото тримесечие от бременността, ускореният растеж на мозъка поглъща повече от 50% от общата енергията на развиващия се индивид. Теглото на мозъка се увеличава с 400 до 500%. Към 26-та седмица, очите вече произвеждат сълзи.
Зениците започват да реагират на светлина към 27-та седмица. По този начин, по време на бъдещия живот на индивида, се регулира количеството светлина, достигаща до ретината.
Налице са всички фактори, необходими за нормалното функциониране на обонянието. Изследванията, направени на преждевременно родени бебета, показват, че способността да се усеща мирис се появява най-рано към 26-та седмица след оплождането.
При поставяне на сладка на вкус субстанция в околоплодната течност, се наблюдава увеличаване на поглъщането й от фетуса. Докато при поставяне на горчива на вкус субстанция, фетусът поглъща по-малко от околоплодната течност. След това често се наблюдават различни мимики на лицето.
След поредица от подобни на ходене движения на краката, фетусът започва да се преобръща вътре в утробата. С увеличаване на натрупаните под кожата мазнини, намаляват бръчките по тялото на фетуса. Мазнините играят жизненоважна роля, като поддържат температурата на тялото на плода и складират енергия, която ще му е необходима след раждането.




The Biology of Prenatal Development
( National Geographic )

Няма коментари: