31 март 2009

Стадийна теория на човешката филогенеза - Neoanthropinae

5. Neoanthropinae (нови човеци), Homo sapiens (разумен човек) с два подвида : изкопаем разумен човек (Homo sapiens fossilis) и днешния човек (Homo sapiens recens).
Първия подвид се е появил преди 40 хил. години. По външен вид не се различава от съвременния човек. Морфологичните промени при неоантропите се изразяват предимно в скелета, а по – късно и в черепа.
Развива се психичния живот и общественото съзнание, появила се е и членоразделната реч. Изчезнала е космената покривка на тялото, а ръката е станала силно подвижна. Появили са се признаци на обществени отношения, а социалните закони са започнали да оказват по – голямо влияние от биологичните. Оръдията на труда са се усъвършенствали. Намерени са много сечива от камък, кости, рог и слонова кост, както и харпуни с един или два реда куки, кремъчни остриета за стрели, копия, пики, многобройни стъргала, триони, ножове, свредели, шила и игли. По – голям напредък в ловната техника на човека от каменната епоха са лъкът и стрелата, с които могат да се убият много повече бързи животни. Най – често са били преследвани дивия кон, якът, еленът, сърната, планинската коза, кафявата и пещерна мечка, пещерния лъв, а в края на последния ледников период и мамутът.
Облеклото е било разнообразно и изработено от животински кожи. За украса са служели черупки от миди и охлюви и всякакви зъби от животни. Кехлибара и слоновата кост също са били обработвани.
Съществувал е интерес към самопознанието и изкуството. Преди 10 – 12 хил. години е настъпила неолитната революция, започнало е опитомяване на животни и култивиране на растения.
Според стадийната теория човекът се е появил като резултат от биологичната еволюция на един от клоновете на филогенетичното дърво на група примати. В продължение на милиони години са се появили характерните особености на човека, отличаващи го от животните: изправен вървеж, освобождаване на ръката за труд, силно развитие на мозъка, появата на членоразделна реч, обществено начало в човешката психика. Развитието на трудовата дейност е израз на качествен скок в човешката еволюция – от биологична към социална.




Използвана литература:
„ От къде е дошъл човекът „; Артур Винделбанд; Земиздат, София, 1983

Няма коментари: