30 май 2009

Изкуствена деформация на черепа

Изкуственната деформация на черепа (съкр.ИДЧ) представлява целенасочен метод на въздействие, чрез който се осъществява продължително външно механическо въздействие върху главата на разтящото дете, за да се промени нейната форма. За целта се използва стягаща превръзка, която предизвиква кулообразно издължаване на черепа. ИДЧ е много древен ритуал свързан с религиозните представи и се е смятал за белег на аристократизъм, сред общностите които са го практикували.
ИДЧ се постига чрез поставянето на различни по вид и конструкция превръзки в периода след раждането на детето, които оставят върху главата на детето достатъчно дълго, за да се получи желаната промяна на формата й. Превръзките могат да бъдат изработени от растителни тъкани, копринени ленти ( колани ), специално изработени дъсчици подходящо съединени помежду си. ИДЧ може да бъде:
- тилна
- челно – тилна
- теменна
- теменна и кръгова
От анатомична гледна точка, ИЧД предизвиква намаление на напречния черепен диаметър, което пък от своя страна предизвиква увеличение на черепната височина, т.е. на растоянието от големия тилен отвор до черепния покрив, така че промяната на формата не предизвиква намаляне на обема на черепната кухина. За това говори по-късното вкостяване и персистиране на венечния шев свързващ свете части на фронталната (челна) кост, който при нормалните черепи е напълно срастнал, след приключването на разтежа. При деформираните черепи не се очаква нарушения във функцията на мозъка, тъй като неговия разтеж не се нарушава, единствено се променя формата, но това не се отразява на функциите. При черепите с ИДЧ няма нарушения във вътречерепното налягане и оттичането на ликвора. Или индивидите с ИДЧ са с напълно нормални мозъчни функции, като останалите представители на популацията.
Изучаването на това явление е особенно важно в археологията, тъй като спомага за изясняване на древните миграции и наличието на родствени отношения между популациите практикували ИДЧ.


Използвана литература:
проф.Йордан Йорданов "Наръчник по антропология за медици и стоматолози"
Университетско издание " Кл. Охридски" 1997

Интернет

Няма коментари: